Terug

Creativiteit, wat is dat nu eigenlijk precies?

Wat is creativiteit nu eigenlijk precies? Omdat ik bij een pr- en marketingbureau werk, word ik constant omringd door allerlei creatieve types: consultants, content masters, vormgevers en meer van dat soort. Mijns inziens een onmogelijke vraag om te beantwoorden – want supersubjectief – maar ik ga het toch proberen.

Er zijn meerdere vormen van creativiteit, vijf om precies te zijn: individuele creativiteit, groepscreativiteit, persoonlijke creativiteit, historische creativiteit en commerciële creativiteit. Na een korte stoomcursus op Wikipedia ben ik erachter dat wij bij Whizpr commercieel creatief zijn. Wij proberen door middel van creatieve ideeën de doelstellingen van onze klanten te behalen. Zo gooiden mijn collega’s uit het lifestyle-team onlangs hoge ogen voor onze klant Google door hun nieuwe Android-besturingssysteem Oreo aan de man te brengen door met een heuse ijskar gevuld met Oreo-ijsjes langs de verschillende redacties te gaan.

Ik zelf ben denk ik (hoop ik?) individueel creatief. Ik kan best leuk schrijven, van columns tot korte verhalen, en denk dat ik ook best creatief ben in het bedenken van outfits – of outfitjes, zoals mijn BFF ze noemt – en hoe ik ze af moet stylen: een leuke broche, kekke nagellak, kleurrijke sokken of een mix van printjes. Verder heb ik geloof ik ook wel originele ideeën om ervoor te zorgen dat onze klanten in het nieuws komen. Laatst nog heb ik een plan gepresenteerd voor een waterballonnentrefbaltoernooi (Scrabble anyone?).

Scheppen
Ik ben altijd heel erg onder de indruk van mensen die dingen kunnen maken, die scheppend bezig zijn. Die dingen kunnen die ik niet kan. Dus mensen die muziek schrijven, speeltuinen ontwerpen, meubels maken, toneelstukken schrijven, kleding ontwerpen, sieraden maken van tuinafval, etc. Mensen die van niets iets maken. Of liever gezegd, mensen die iets maken waar eerst niets was. Mensen die kijken naar een lap stof, een oud blik of een open veld en daar in zien wat het uiteindelijk gaat worden. Daar kan ik echt jaloers op zijn.

Er is dus eigenlijk, zoals ik al had verwacht, geen eenduidig antwoord op de vraag wat creativiteit nou precies is of wanneer je nou wel of niet creatief bent. Ik denk dat het vooral gaat om originaliteit, authenticiteit en het vermogen iets te scheppen, te creëren, tot leven te dwingen met je handen, toetsenbord, naaimachine, brein of instrumenten. Of het nu gaat om een origineel idee, een jurk of een festival, als het er eerst niet was en het is uit jouw hoofd of handen gekomen, dan ben je creatief.

Benieuwd naar de creativiteit van Whizpr? Bekijk hier wat wij doen.

Share this:

Tags

Visie
>
Volgende blog Leiden met of geleid worden door software?