Terug

Herwin het vertrouwen van je klant

Herwin het vertrouwen van je klant

Donderdag las ik een artikel van Marc van Dijk in Trouw met als titel: “Wanneer spreekt een journalist de waarheid?” Een treffende kop voor de huidige situatie van het medialandschap. Het grootste probleem van de journalistiek is niet een tekort aan publiek, maar het afnemende vertrouwen van dat publiek. Wanneer slaat gezonde scepsis om in regelrecht wantrouwen tegenover de ‘mainstream’ media, vraagt hij zich af.
Nieuwsconsumenten vertrouwen sinds ongeveer twee jaar liever op hun eigen zoekresultaten. De informatie die ze vinden na een zoektocht op internet of gesprek met vriend of collega, geven ze een hogere autoriteit dan dat van de journalist, stelt Van Dijk. Deze situatie speelt al langer dan vandaag of gister. De overvloed aan informatie, de snelheid van nieuws, kleiner wordende redacties geeft het journaille steeds minder ruimte om research te doen. Dat gaat ten kosten van de kwaliteit. Het tanende vertrouwen van het publiek in de media is treurig en maakt een groot podium minder solide. Aan de andere kant duidt het wel op de noodzaak dat bedrijven nog steviger het heft in eigen handen moeten nemen en hun eigen podium, zoals corporate blog, social kanalen, etc. steviger neerzetten. Mogelijkheden te over. Contentmarketing is niet voor niets zo populair.

Ken het beslissingstraject
Maar goed, ga nu niet, met de kennis van dit artikel uit het dagblad, nog meer berichten afvuren op je potentiële doelgroep. De gemiddelde lezer bestempeld de communicatie van bedrijven als rotzooi en zit dus niet te wachten op nog meer niet relevante spam. Wees daarom kieskeurig in wat je wil vertellen én met name of jouw doelgroep daar wel op zit te wachten. Deel informatie die aansluit bij hun belevingswereld, in plaats van roepen wat jij graag kwijt wil. Kortom, leef je in in het beslissingstraject (buyer journey) van je potentiële doelgroep en pas je communicatie daarop aan. Zo voorkom je dat de berichten uit je contentstrategie als rotzooi worden gezien.

Wees belangeloos
Naast de eigen verhalen en de berichten uit de pers, krijgen consumenten ook informatie via gesprekken met collega’s en vrienden. De kanttekening hierbij is dat de informatie van vrienden belangeloos is. Als een collega zegt: ik heb een goed boek gelezen, dan probeert hij het niet te verkopen. Dit is fijn voor een consument. Het belangeloze heeft daarentegen ook een keerzijde: het boek wordt niet in context geplaatst of vergeleken met andere uit de markt. De journalist doet dat wel. Hij is een professional die kritisch is en onderwerpen in het juiste referentiekader plaatst, dat mogen we tenminste verwachten. Journalistiek is in die zin onvervangbaar.

De mix is daarom noodzakelijker dan ooit tevoren. Met die combinatie van de eigen verhalen en berichten in de media, creëer je een totaalpakket met relevante, eerlijke en authentieke verhalen. Wij als bureau zullen er dan voor zorgen dat de sceptische bril die gewenst is, opgezet wordt. Of het nu gaat om redactionele content of eigen content.

Share this:

Tags

>
Volgende blog DROP IS DROP EN PR IS PR