Terug

Vijf vragen over Influencer Marketing: Aurélie Cordier (All Colors of Communication)

PR-Consultant Aurélie Cordier (33) werkt sinds medio 2018 voor All Colors of Communication, het Belgische zuster PR- en marketingbureau van Whizpr. Daarvoor werkte ze vier jaar voor een ander bureau met ook voornamelijk B2B- en B2C-klanten in de consumentenelektronica- en IT-branche. Bij All Colors of Communication geeft Aurélie PR-strategieën van klanten vorm. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het genereren van free publicity, al zijn betaalde influencer-samenwerkingen inmiddels ook een belangrijk onderdeel van de marketingmix. Voor eenmalige samenwerkingen, “one shots”, voelt Aurélie niet veel; die vindt ze meestal minder geloofwaardig. Aurélie streeft bij het benaderen van influencers naar langetermijnsamenwerkingen, een soort ambassadeurschap. “Herhaling is juist héél belangrijk.”

Aurélie deelt nauwelijks iets van haar persoonlijke leven via sociale media, maar volgt wel allerlei accounts op Instagram. “Ik volg privé als levensgenieter, accounts over nieuwe hotspots, interieurwinkels, festivals, restaurantjes, bijzonder reisbestemmingen, enzovoort. Dat zijn accounts die mij inspireren en niet zozeer over een persoon gaan. Zo bereid ik momenteel mijn volgende reis voor naar Bali. Een deel van dat programma is gebaseerd op tips van travel blogs. Ik heb zelfs een overnachting heb geboekt via een affiliate link.Typische macro lifestyle-influencers op Instagram volg ik vooral voor mijn werk. En ook dat werkt, want ik heb al wel eens een aankoop gedaan door een tip van zo’n influencer!

We vroegen meer mensen naar hun kijk op influencer marketing. Benieuwd naar Aurélie’s ervaring met influencers en haar kijk op influencer marketing? Whizpr stelde haar vijf vragen over deze marketingstrategie, die ook in België steeds meer aan populariteit wint.

 

Influencer Marketing Aurélie“Ik heb al weleens een aankoop gedaan door een tip van zo’n influencer!”

 

 

 

 

 

 

1) Wat is de grootste kracht van influencer marketing?

Aurélie: “Het is vast een open deur, maar bijvoorbeeld jongeren kan je tegenwoordig moeilijk nog bereiken via klassieke kanalen zoals radio, TV, en zeker de magazines. Die lezen dat gewoon niet meer; het is echt een Youtube-generatie. De grootste kracht van influencer marketing is dat het vaak overtuigender is dan traditionele marketing, de impact is groter en je zit meteen in de juiste doelgroep. Al vind ik wel dat het van belang is om het goed te integreren in een mediamix, afhankelijk van je doelstelling. Influencer marketing is geen heilige graal.

Het is eigenlijk een soort online mond-op-mondreclame: mensen die je kent die jou iets adviseren. En ook al ken je die influencer niet echt persoonlijk, je bouwt er toch min of meer een band mee op. Daarom is het erg geloofwaardig voor veel mensen. De impact is zo groot dat het dikwijls leidt tot merkvoorkeur en zelfs aankoop

beslissingen. Je hebt met influencer marketing dan wel een kleiner bereik dan bij radio of TV, maar omdat daaruit rechtstreekse aankopen volgen die vaak ook meetbaar zijn, zie je dat het wel erg goed werkt.”

Ook Milan Vaassen (PR-Consultant bij Whizpr) wijst op het belang van de juiste marketingmix.

Lees in de Q&A met Milan wat volgens haar de grootste kracht van influencer marketing is

“Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen eigen content en gesponsorde content”

 

2) Wat is de grootste valkuil van influencer marketing?

Aurélie: “Waar ik zelf een grote hekel aan heb, is wanneer influencers wandelende reclamefolders zijn en enkel gesponsorde content delen. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen eigen content en gesponsorde content. De nepvolgers zijn daarnaast een groot probleem, zoals bots die elkaar liken. Gelukkig bestaan er tools zoals Social Blade om deze fakefluencers te herkennen. Wat ik zelf nogal schaamteloos vind, is wanneer influencers een bedrijf (of het PR-bureau van dat bedrijf) gaan vragen om gratis producten te ontvangen zonder daarbij vanuit hun kant ook maar een beetje meerwaarde of een goed verhaal te bieden.

 

3) Wat zijn kenmerken van ‘de ideale influencer’ voor een samenwerking?

Aurélie: “Het moet een win-winsituatie zijn: er moet een goede match zijn en de storyline moet passen. Het is oké om opdrachten te weigeren. Dat heb ik al vaak meegemaakt. Je ziet wel eens fashion influencer die ineens boormachines aanprijzen… Dat is gewoon niet correct, als die storyline niet klopt. De influencers waar ik mee samen heb gewerkt, daar zit het wel goed met die authenticiteit. Ik zou ze anders ook niet benaderen. Ik heb zelf nog nooit gehad dat ik iets heb opgezet waarbij ik niet geloof in die influencer. Wij adviseren klanten dan ook alleen influencers waar we sterk in geloven of al goede ervaringen mee hebben.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je goede afspraken maakt en het hele proces goed begeleidt. Dat betekent een briefing opstellen met messaging zoals de USP’s van een product. De influencer moet wel zelf de briefing verder kunnen invullen, waarbij hij zijn eigen creativiteit kan inzetten en de content kan maken die past bij zijn publiek. In sommige situaties is het wel nodig om de content vooraf in te zien, bijvoorbeeld bij meer technische producten voor een fact-check. In dat geval kan je best goede review guides maken over het product. Het is een moeilijk evenwicht, want de gesponsorde content moet wel zo persoonlijk mogelijk blijven.

Ook onderzoeker Dr. Eva van Reijmersdal is van mening dat bedrijven de controle over de content moeten leren loslaten.

Lees in de Q&A met Eva haar do’s voor influencer marketing

 

“Het is echt vijf voor twaalf als je influencer marketing nog niet in je marketingplan hebt opgenomen”

 

4) Hoe zie je de toekomst van influencer marketing?

Aurélie: “We evolueren naar steeds meer naar betaalde samenwerkingen met professionele influencers. Waar veel samenwerkingen vroeger gebaseerd waren op ruil, is dat inmiddels niet meer de standaard. Vroeger had je ook vaak dat bekende Vlamingen werden ingezet om een product of merk te promoten zonder dat er een duidelijke link was. Een voorbeeld van hoe het niet moet was bijvoorbeeld de Olympische hoogspringer Tia Hellebaut, topatleet, die ambassadeur van Pizza Hut werd. Die manier van celebrity marketing is in mijn ogen geëvolueerd naar de hedendaagse influencer marketing, waarbij wordt gezocht naar een duidelijke link tussen het product en de influencer.

Ik denk dat de populariteit van influencers alleen maar gaat stijgen. Het is echt vijf voor twaalf als je influencer marketing nog niet in je marketingplan hebt opgenomen, want de return is heel aantrekkelijk. Ik denk ook dat micro influencers belangrijker worden. Ze hebben minder volgers, maar het zijn vaak wel trouwere volgers. De engagement ligt dan vaak hoger, de mate van betrokkenheid. Hun volgers delen dezelfde passie. Als je bijvoorbeeld naar algemenere lifestyle-influencers kijkt, dan delen die van alles wat: food, travel, milieu, fitness, et cetera. Bij een micro influencer is er vaak sprake van een gedeelde passie.

Influencer marketing gaat wel lastiger worden door alle concurrentie. Veel merken willen met dezelfde mensen samen te werken. Het wordt daardoor moeilijker om je te onderscheiden. Influencers hebben keuze te over en de budgetten gaan hoger en hoger worden. Er zitten ook steeds vaker bureaus tussen die de samenwerking beheren en commissies vragen. Nu kan je vaak nog wel direct schakelen met de influencer, maar ik denk dat dat moeilijker gaat worden. Als je nu op de kar springt, dan heb je al een relatie met de influencer. Die relatie neem je mee naar de toekomst.”

 

5) Wanneer is een samenwerking tussen een merk en een influencer succesvol?

Aurélie: “Als de boodschap, de messaging van een merk, echt vertaald wordt door de influencer in de vorm van storytelling. Door dit zo authentiek en natuurlijk mogelijk te brengen, wordt dan de brand awareness van het merk verhoogt. Uiteindelijk moet dat leiden tot aankoopbeslissingen. De influencer ontvangt er vervolgens een leuke vergoeding voor, kan nieuwe content maken, krijgt meer likes en meer volgers. Wanneer er een match is tussen het merk en de influencer wordt het op die manier een win-winsituatie.

Het succes kan je meten met verschillende tools. Je kan affiliate links installeren, promocodes gebruiken, het aantal likes rapporteren, et cetera. Via Google Analytics kan je volgen waar kopers vandaan komen. Die informatie is niet moeilijk te achterhalen. Brand awareness meten is veel moeilijker; dat kan je niet vlug met een bepaalde tool doen. Je hebt wel van die speciale onderzoeken die verschil in brand awareness kunnen meten, maar dat is vaak een stuk complexer.

Ook Dimitry Vleugel, mede-eigenaar van Androidworld.nl, maakt gebruik van affiliate links in zijn content.

Lees in de Q&A met Dimitry waarom hij “influencers niet per definitie niet-journalistiek” vindt

 

Share this:

>
Volgende blog 7 tips om je corporate blog naar een hoger niveau te tillen