Terug

Vijf vragen over Influencer Marketing: Eva van Reijmersdal (Universiteit van Amsterdam)

Dr. Eva van Reijmersdal (40) is Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Eva doet al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de effecten van gesponsorde content op kinderen en volwassenen. Zo onderzoekt ze onder andere hoe influencers content aanbieden op sociale media en hoe hun (jonge) volgers daarvoor gewaarschuwd kunnen worden. Eva heeft inmiddels al zo’n honderd publicaties op haar naam staan, waaronder een groot aantal artikelen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Ook adviseert ze partijen als het Commissariaat voor de Media regelmatig over beleid ten aanzien van sponsorvermeldingen. In 2018 verscheen de SWOCC-publicatie ‘Influencer Marketing’, over het onderzoek dat Eva samen met Dr. Tatiana Domingues Aguiar deed. Een andere leestip is haar tien do’s en don’ts voor influencer marketing.

We vroegen meer mensen naar hun kijk op influencer marketing.

 

1) Wat is de grootste kracht van influencer marketing?

Eva: “Dat de boodschap van de adverteerder verwerkt zit in content die gewaardeerd wordt door het publiek. Men kijkt graag naar de content van influencers, heeft er aandacht voor en is betrokken. Een adverteerder kan daarvan profiteren. Ook de band van het publiek met de influencer is iets waar adverteerders baat bij hebben. Uit onderzoek* blijkt dat de invloed van influencer marketing groter is bij influencers waarmee mensen zich identificeren en influencers waarbij het publiek het gevoel heeft dat de influencer op hen lijkt.

 

Influencer Marketing Eva van Reijmersdal Universiteit van Amsterdam

Foto: © bbp media / Dwain Olsem

“Adverteerders moeten de controle over de content leren loslaten”

 

 

 

 

 

 

2) Wat is de grootste valkuil van influencer marketing?

Eva: “Adverteerders moeten de controle over de content leren loslaten. De influencer weet heel goed wat zijn of haar doelgroep aanspreekt en leuk vindt. Adverteerders moeten dus ook de regie over de content zoveel mogelijk aan de influencer overlaten en niet proberen hun eigen boodschap te veel te pushen. De oprechtheid varieert enorm en dit is tevens een valkuil. De content moet echt oprecht zijn – of in ieder geval oprecht overkomen. Dat is ook een verantwoordelijkheid van influencers zelf: dat ze ondanks dat het geld misschien lonkt, kritisch moeten zijn ten aanzien van welke samenwerkingen zij aangaan. En tegelijkertijd moeten merken ook kritisch zijn of de influencer die zij uitkiezen ook echt past bij hun merk en hun boodschap.”

Ook Amir Mighiz (hbo-stagiair bij Whizpr) benadrukt het belang van oprecht overkomen op de doelgroep.

Lees in de Q&A met Amir wat hij voorwaarden vindt voor een goede samenwerking.

 

3) Hoe groot is de impact van influencers?

Eva: “Ik denk dat de impact van influencers behoorlijk groot is. Dat komt omdat vooral jongeren veel tijd spenderen aan influencer content. Zij kijken erg veel YouTube en maken vaak gebruik van Instagram en Snapchat. Uit het onderzoek* met mijn collega Tatiana Domingues Aguiar bleek ook dat influencer marketing echt effect heeft op de (jonge) ontvanger als het gaat om productaankopen, merkattitudes en merkbekendheid.

“Het is belangrijk om te investeren in influencers die passen bij je merk. Een gespecialiseerd bureau kan hier veel meerwaarde bieden.”

 

4) Wanneer is een influencer succesvol?

Eva: “Als hij of zij content maakt die de kijker ofwel de ontvanger boeit en blijft boeien. Dat is tegelijkertijd het moeilijke aan dat vak. Je moet zo ongelooflijk creatief en productief zijn. Een influencer moet steeds met nieuwe content komen die interessant blijft.

Dat het influencer-vak keihard werken is, wordt volledig beaamt door influencer Elisah Jacobs (Interior Junkie). Lees er meer over in de Q&A met Elisah.

De vijf do’s voor influencer marketing volgens Eva:

1) “Het is belangrijk om te investeren in influencers die passen bij je merk. Een gespecialiseerd bureau kan hier veel meerwaarde bieden.”

2) “Het is verstandig om zowel macro- als micro-influencers te overwegen. Micro-influencers creëren hoge betrokkenheid binnen een specifieke doelgroep; ze staan   bijvoorbeeld dichter bij de doelgroep en worden gezien als geloofwaardiger. Dat vergroot de effectiviteit.

3) “Overweeg langetermijnrelaties met influencers en denk daarbij ook aan de langetermijndoelen van je organisatie.

4) “Benader influencers altijd als professionals.

5) “Neem als organisatie je verantwoordelijkheid om transparant te zijn. Volg de Reclamecode Social Media (RSM).

 

5) Stel dat je een influencer bent. Met welke bedrijven zou jij graag willen samenwerken?

Eva: “Ik ben gek op mode, interieur en natuur, dus iets in die hoek. Of juist iets wetenschappelijks zoals samenwerking met een statistisch programma als SPSS dat ik veel gebruik, of met wetenschappelijke organisaties. ‘International Communication Association’, ‘The European Advertising Academy’ en ‘Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC)’ zijn merken die wel bij mij zouden passen en waar ik heel natuurlijke en oprechte content voor zou kunnen maken, haha! En natuurlijk de Universiteit van Amsterdam en de Afdeling Communicatiewetenschap waar ik al zeventien jaar met veel plezier werk.

Lees ook aan welke initiatieven Gabriëlle Schouten (universitair masterstudent) zou willen bijdragen

*Domingues, A. & Van Reijmersdal, E. A. (2018). Influencer Marketing. SWOCC, Amsterdam

 

Share this:

>
Volgende blog Vijf vragen over Influencer Marketing: Amir Mighiz (hbo-stagiair)