Terug

Vijf vragen over contentmarketing aan: Arno Kwint (Videoproducent en eigenaar van Rock Shot)

Arno Kwint (31) is eigenaar van videoproductiebedrijf Rock Shot. Dagelijks is hij samen met zijn team op pad voor de meest uiteenlopende video-opdrachten, variërend van bedrijfsfilms tot promotie-video’s. Het mag geen verrassing zijn dat video voor hem hét medium is om toe te passen binnen contentmarketing: “Met video kun je heel snel een verhaal vertellen. Daar waar je normaal gesproken dertig woorden aan tekst nodig hebt, werkt video veel sneller.” Video past volgens Arno ook volledig bij de tijd waarin we nu leven, waarbij het grijpen van de aandacht steeds lastiger wordt: “De eerste drie seconden van de video zijn het allerbelangrijkst. Dat is het moment waarop je de aandacht van mensen kan pakken en het moment waarop ze besluiten verder te kijken of niet.

Banner Q&A Contentmarketing 2

 

Voor Arno is video een onmisbare vorm van contentmarketing. Whizpr stelde de video-evangelist vijf vragen over zijn kijk op contentmarketing.

 

1) Hoe zou jij contentmarketing uitleggen aan iemand die er nog nooit van heeft gehoord?

Arno: “Contentmarketing komt voor mij neer op het vertellen van een verhaal, waarbij je een specifieke groep mensen stap voor stap meeneemt in dat verhaal. Wij helpen onze klanten hun verhaal te vertalen naar video. Voor ons is contentmarketing erg belangrijk omdat we beeld produceren en video steeds vaker als medium wordt toegepast binnen contentmarketing.

“Met video kun je in een relatief korte tijd veel meer vertellen dan met geschreven tekst”

 

2) Welk soort content is het meest effectief?

Arno: “Het verbaast vast niet dat ik nu video zeg. Met video kun je in een relatief korte tijd veel meer vertellen dan met geschreven tekst. Video past als medium ook heel erg in de tijd waarin we nu leven. Kijk alleen al naar het toenemende mobiele internetgebruik van mensen. Het consumeren van content gaat zoveel vluchtiger dan vroeger. Vooral op social media als Facebook, LinkedIn en Instagram. Op al die pagina’s komt content razendsnel voorbij. Mensen stellen zich binnen drie seconden twee vragen: ‘Vind ik dit interessant genoeg?’, en ‘Blijf ik kijken of niet?’. Zo werkt het voor mijzelf ook. Als ik bijvoorbeeld een lange tekst voorbij zie komen over een onderwerp dat me aanspreekt, dan ga ik er toch altijd vluchtig doorheen en lees ik het misschien maar voor de helft. Ik ben echt een ‘beelddenker’ – en met mij nog vijftig procent van de wereld. Waar sommige mensen de tekst lezen die in een reclame voorbij komt, doe ik dat eigenlijk nooit. Ik let daar niet zo op. Andere mensen, zoals mijn vriendin, letten in eerste instantie vooral op de tekst. Als videomaker houd ik daar wel rekening mee, en presenteer ik een totaalconcept waarbij beeld en tekst goed samenkomen, zodat je allerlei soorten kijkers kan bedienen. Een andere reden om tekst te gebruiken in onze video’s is dat veel mensen hun social media bekijken zonder het geluid aan. Zo krijgen ze toch altijd mee waar de video over gaat.”

Suzanne de Bakker (onderzoeker en universitair docent) is er niet van overtuigd dat iedereen op video zit te wachten, bijvoorbeeld wanneer het een oudere doelgroep betreft.

Lees welke soorten content volgens Suzanne het meest effectief zijn

 

“Het liefst neem ik opdrachten aan waarbij video al onderdeel is van een goed doordachte campagne; waarbij doelgroep, boodschap en plek van publicatie al duidelijk zijn”

 

3) Hoe behaal je het grootste effect met video als contentmarketingmiddel?

Arno: “Je moet goed hebben nagedacht over het verhaal dat je aan je doelgroep wil vertellen. Als je het hebt over video’s, dan hebben organisaties die bij ons aankloppen vaak al een bepaald idee voor ogen over hoe de video eruit moet komen te zien. En dat idee is niet altijd het beste idee. Liever neem ik opdrachten aan waarbij video al onderdeel is van een goed doordachte campagne waarbij al vaststaat voor wie de video is bedoeld, wat de boodschap moet zijn en waar deze wordt geplaatst. Dat is ook de specialiteit van een PR-bureau als Whizpr. Het scheelt ons enorm veel tijd als het concept van een video al met een klant is afgestemd, voordat wij aan de slag gaan met het beeld. Het vertalen van het concept naar beeld is dan weer ons specialisme.

Ook contentmaker Karina Meerman adviseert om voor bepaalde zaken de hulp van een bureau in te schakelen.

Lees waarom Karina het activeren van een contentmarketingcamapgne als een vak apart ziet

 

4) Waaraan voldoet een goede contentmarketingcampagne?

Arno: “Als je het hebt over een campagne, dan moet je eigenlijk drie stappen doorlopen waarbij je een afgebakende doelgroep meeneemt in je verhaal. Neem bijvoorbeeld een videocampagne op Facebook van een bedrijf dat nieuwe medewerkers wil werven. De eerste stap is het merk onder de aandacht brengen. Dat hebben wij gedaan door een ‘over-de-top’ video te maken waarin je het bedrijf presenteert. Dat mag ook best met een knipoog. Met die video hebben we ons op Facebook gericht op iedereen in de omgeving van het bedrijf, maar dan wél gefilterd op relevante functieprofielen. Vervolgens kun je dan meten hoeveel mensen de video in zijn geheel afkijken. Die groep, die naar alle waarschijnlijkheid meer geïnteresseerd is in het bedrijf, kan je vervolgens targeten met een nieuwe video waarin je wat specifieker uitlegt waar je naartoe wilt. Zo hebben we in de tweede video uitgelegd hoe je binnen het bedrijf aan de slag kan en wat voor soort functies er zijn. De groep die de tweede video heeft gezien, schotel je daarna nog een derde video voor waarmee je ze min of meer naar binnen trekt. In onze videocampagne was dat aansporen tot solliciteren. Deze aanpak, waarin de kijker stap voor stap wordt meegenomen, werkt goed.

Contentmaker Johan van Amersfoort maakt ook graag gebruik van video, maar dan met name voor instructiedoeleinden.

Lees in de Q&A met Johan hoe ITQ video inzet

 

“De eerste drie seconden van een video zijn het allerbelangrijkst”

 

5) Op welke manier kan je een contentmarketingcampagne goed activeren?

Arno: “Vanuit video gedacht zijn de eerste drie seconden van de video het allerbelangrijkst; dat is het moment waarop je de aandacht van mensen kan pakken en het moment waarop ze besluiten verder te kijken of niet. Het is daarom niet slim om een video gewoon vanaf het begin af te spelen. Beter kies je het meest grappige of meest belangrijke moment uit de video, wat je dan in die eerste drie seconden dus eigenlijk al weggeeft. Ook al hebben mensen dan de clue van de video gezien, de ervaring leert dat ze dan toch de video in zijn geheel afkijken. Ze missen namelijk de context van de video en die willen ze ontdekken. Het is dan wel belangrijk dat je hebt nagedacht over wie de video onder ogen moet krijgen. Wil je je doelgroep activeren? Denk dan eerst na over de platforms waar zij zich bevinden, zodat deze mensen de eerste drie seconden van de video ook te zien krijgen. Op Facebook en Instagram kun je mensen wat makkelijker activeren denk ik, omdat de video automatisch wordt afgespeeld wanneer deze in je tijdlijn voorbij komt. Dat zijn voor ons ook de belangrijkste platforms, omdat mensen ze dagelijks, altijd en overal gebruiken. Op websites is dat toch anders, omdat mensen de video dan actief moeten aanklikken. Advies is dan om te werken met bewegende banners om zo de video onder de aandacht te brengen.

Banner Q&A Contentmarketing 2

Share this:

>
Volgende blog Vijf vragen over contentmarketing aan: Freek en Willem (Content Marketeers bij Whizpr)