Terug

Waar komt de 1 april grap vandaan?

Waar komt de 1 april grap vandaan

1 april, kikker in je bil! Vooral mensen met kinderen hebben deze zin vandaag al een paar keer om hun oren gehad. Maar niet alleen kinderen, ook bedrijven maken dankbaar gebruik van deze dag om zichzelf in de kijker te spelen. Maar waar vindt 1 april eigenlijk zijn oorsprong?

Oorsprong
De inname van Den Briel door de Geuzen in 1572 wordt in Nederland wel eens gezien als verklaring voor de grappen op 1 april. Maar is dat wel zo? Ik heb een poos op het wereldwijde web rondgestruind, maar mijn conclusie is dat we er waarschijnlijk niet achter komen. Voor 1572 werden namelijk ook al grappen uitgehaald en bovendien beperken de 1 april grappen zich niet alleen tot Nederland. Omdat het verschijnsel zo wijd verspreid is, vermoeden historici dat de traditie veel ouder is. Er bestaan veel theorieën die uiteenlopen van het wisselvallige aprilweer, Germaanse mythologie tot Bijbelse geschiedenis.

Publiciteitsstunt
Hoe dan ook, ieder jaar zien veel bedrijven weer kans om op 1 april de aandacht op zichzelf te vestigen. Zo kun je via Airbnb een werkplek huren via het rentable desk-concept AirBrB. Maakten HTC en Samsung er een dubbele grap van door beide hetzelfde idee van de slimme handschoen te introduceren. En is Google vanaf vandaag op zoek naar een heuse Pokemon Master door middel van een challenge. En de grap waar ikzelf in getrapt ben en die PR-wise heel goed is geslaagd? Hij kwam deze week online, op radio en tv heel veel voorbij: de escortservice voor vrouwen op de camping tijdens de zwarte cross.

Share this:

>
Volgende blog Millennials en de noodzaak van authenticiteit