Terug

Leiden met of geleid worden door software?

Waar software vandaag de dag al niet goed voor is! Van volledig geautomatiseerde robots aan de productieband, zelfrijdende auto’s op de weg, een slimme app die een arts ondersteunt bij het diagnosticeren van patiënten tot de inzet van data analytics bij bedrijfsvoering: de opkomst van allerlei technologische ontwikkelingen neemt ons meer en meer werk uit handen. Dat werpt een vraag op. Laten we ons straks leiden door software of door onze eigen inzichten? Bij Whizpr zien we veel ontwikkelingen in de tech-sector van dichtbij. We werken voor bedrijven die onze toekomst mede vormgeven.

Het is duidelijk dat technologische groei voor legio nieuwe mogelijkheden zorgt. Software kan gerust worden gezien als een versterking van onze denkkracht. De vraag die daarbij onvermijdelijk ontstaat, is of we daarmee ook inleveren op zelfredzaamheid en beslissend vermogen?

Copy-paste generatie
Een bekende YouTuber zei eerder dit jaar dat de jongere generatie naar hartelust copy-paste en het lastig vindt om zelf tot verfrissende ideeën te komen. Nu kan dat gemopper zijn van de ‘oudere’ generatie, feit is dat informatie in hapklare brokken wordt gepresenteerd. Denk alleen al aan alle beschikbare templates, formulieren die zichzelf invullen of handige extra’s in apps zoals push-notificaties met tips over waar te eten, welke kant op te gaan of waar te parkeren. Tolkien schreef ooit: “Not all those who wander are lost.” Maar raken wij inmiddels niet lost doordat we de kunst van wandering kwijt zijn?

Dit vind ik een lastige vraag. Onder veel voorstanders van technologische innovatie (waar ik mezelf ook onder schaar) bestaat het idee dat het verzamelen van steeds meer data, ruimte creëert voor innovatie. Doordat deze apps of diensten de gaten dichtlopen, krijgen we de tijd voor andere dingen. En dat biedt ook kansen. In ons vakgebied helpt het om de effectiviteit van onze inspanningen te meten door middel van KPI’s als doorklikratio’s, bereik en engagement.

Anderzijds, als we alleen maar vertrouwen op software en ons laten leiden door een vooraf ingevuld idee van wat we nuttig, prettig of handig vinden, kunnen we wel heel wat mislopen. De kunst is om creatief, vernieuwend en onderscheidend te blijven, terwijl we tegelijkertijd ook gefundeerd te werk gaan.

Voorkom kokervisie
Maar hoe maak je dan gebruik van de beschikbare ondersteunende middelen, zonder daarmee het eigen inzicht en beslissingsvermogen te saboteren? Dat is nog niet zo makkelijk. Onze eigen voorkeuren vergroten onze tunnelvisie en dat maakt het lastig om een ander pad in te slaan. Door je eigen plan te trekken, kritisch te blijven en vooral niet alles voor waar aan te nemen, kom je een eind. Want dat vermogen is wat ons (nu nog) onderscheidt van de robot. Wanneer je dan gebruikmaakt van de beschikbare technologie die ons in onze beslissingen ondersteunt, hoeft dat geen slechte zaak te zijn.

Share this:

Tags

Visie
>
Volgende blog Storytelling: wie of wat bepaalt wat goede content is?